Chalmers Datanätgrupp

Registrering och användning av domännamn på Chalmers


Detta är en beskrivning av hur vi använder domännamn på Chalmers, och vilka grundregler som gäller för att få underdomäner till chalmers.se. Det är i första hand avsett för dig som är (dator-)ansvarig på en institution eller motsvarande på Chalmers som vill registrera en egen domän under chalmers.se, och innehåller följande avsnitt:


Regler för att registrera underdomäner till chalmers.se.

Nedan avses i huvudsak domännamn som betecknar organisation. Vid registrering av namn som avser datorsystem är normalt domänen redan registrerad, det är då enklare att direkt följa beskrivningen av IP-registrering på Chalmers.

CDG behandlar ansökningar om domännamn enligt nedanstående regler. CDG har möjlighet att i enskilda fall göra undantag från dessa.

  1. Den föreslagna domänen skall vara unik, och vara väl förankrad inom organisationen som vill registrera den.
  2. Organisationen som representeras av domänen skall ha en icke försumbar verksamhet och en väletablerad identitet.
  3. För varje domän skall det finnas en administrativt ansvarig. Denna skall finnas i Chalmerskoncernens linjeorganisation med ett ansvar motsvarande minst prefekts nivå. (Ofta i dessa sammanhang benämnd admin-c). I detta fall måste referens till fysisk person finnas.
    För domännamn knutna till studentkåren anses studentkårens VD vara den administrativt ansvarige.
  4. För varje domän skall det finnas minst en tekniskt ansvarig person utpekad. (Ofta i dessa sammanhang benämnd tech-c). I detta fall skall minst en fysisk person finns med, men i övrigt kan funktioner/funktionsadresser accepteras.
  5. Eftersom domäninformationen också används av Chalmers datorincidentgrupp (IRT, www.irt.chalmers.se) finns det möjlighet att ange separat kontaktperson för incidentärenden som berör domänen (denna roll kallas ofta abuse-c). Om ingen abuse-c anges kommer IRT att använda tech-c istället — och admin-c när så krävs.
  6. CDG för ett register över administrativt och tekniskt ansvariga, och i förekommande fall kontaktpersoner för icidenter. Följande uppgifter skall anges för dessa: CDG försöker via den administrativt ansvarige regelbundet följa upp att dessa uppgifter är aktuella.
  7. I huvudsak är det organisationer som kan representeras av ett domännamn. Dock har även vissa andra typer av verksamheter och företeelser möjlighet att registrera domännamn. Den organisation, verksamhet eller företeelse som vill ha en domän under chalmers.se skall också vara rimligt bestående.Följande exempel tjänar som riktmärke på vad som kan ha ett domännamn. Ovanstående typer av organisationer registreras då direkt under chalmers.se
  8. För mindre organisationer t.ex: kan underdomännamn under befintliga domäner registreras. T.ex kan följande domännamn registeras: konf99.fy.chalmers.se och kanske då också ha datornnamnet www.konf99.fy.chalmers.se registerat. För sådana underdomäner gäller att om inget annat anges är tekniskt och administrativt ansvariga de samma som för den överliggande domänen.
  9. Grundregel är att vi medger högst ett domännamn för varje organisation.
  10. Organisationen skall vara en del av Chalmers verksamhet, eller tillhöra de nära anknutna verksamheter som i detta avseende betraktas som Chalmers, t.ex. studentkåren. Däremot omfattas inte externa företag eller likande, även om dessa hyr lokaler på Chalmers. (Detta överensstämmer i stort med de regler högskolan har för klassificering av verksamhet vad gäller t.ex. telekommunikation, tillgång till posten på Chalmers, m.m.)
  11. De institutioner inom Chalmers som är gemensamma för Chalmers och Göteborgs Universitet, liksom de Universitetsinstitutioner som har sina lokaler på Chalmersområdet betraktas normalt i detta avseende som Chalmersinstitutioner. Om speciella skäl föreligger kan vissa undantag göras. Dessa beskrivs mer i detalj senare i detta dokument.
  12. Med en ev. registreringsbegäran skall följa korta (max ca 60 tecken) namn/beskrivning av organisationen på svenska och engelska (av typen "Computer Communications Group", "Chalmers datanätgrupp").
  13. Det föreslagna domännamnets vara minst 2 tecken långt (men normalt inte längre än 10 tecken) och endast innehålla bokstäverna a-z,-, och siffrorna 0-9, samt måste börja och sluta på bokstav eller siffra. Det skall helst beskriva, eller vara en förkortning på organisationens namn på Engelska eller Svenska. Det skall givetvis också uppfylla de syntaktiska krav som finns beskrivna senare i detta dokument. Man bör notera att som vi använder domänsystemet kan man inte hoppa över en nivå. Om man t.ex. vill registera www.apa.chalmers.se, t.ex. som ett alias för en web-server, så registrerar man också apa.chalmers.se, om den inte redan var registrerad!

Om ni vill registrera en underdomän till chalmers.se, så skickar ni efter att ha läst ovanstående, ett lämpligt formulerat e-post-brev med relevant information till cth-nic@chalmers.se.

Vi vill åtminstone veta följande:

Andra domäner än *.chalmers.se på Chalmers datanät.

Det kan vara möjligt och tillåtet att använda andra domännamn än *.chalmers.se på Chalmers datanät, men detta fall är inte lika enkelt som domäner under chalmers.se. Delvis påverkas vad som kan göras av vår operatörs (SUNET) regler. Chalmers datanätgrupp behandlar varje fall i särskild ordning, kontakta oss på cth-nic@chalmers.se. Se också vidare regler för DNS-namngivning

För er som vill veta mera.

Syntaktiska krav på domännamn.

Varje enkelt namn i ett domännamn får endast innehålla bokstäverna a-z,-, och siffrorna 0-9, samt måste börja och sluta på bokstav eller siffra. Det får inte heller enbart bestå av siffror och "-", och av tekniska orsaker inte börja med två bokstäver följt av två "-". Man gör ingen skillnad på gemena och versaler. Varje del får vara max 63 tecken (minst 1) och hela domännamnet max 255 tecken, men man bör eftersträva korta, men ändå självförklarande och naturliga namn. Namet får inte heller börja med de fyra tecknen xn--. Det finns numera standards för hur man kan använda andra tecken, t.ex. åäö, men användning av dessa för domännamn under chalmers.se är ännu inte fullt driftsatt. Vi kan f.n. hantera åäö och ü. Om nu har intresse av denna typ av domännamn så kontakta oss på cth-nic@chalmers.se för en diskussion om villkor och vad som kan göras.

Exempel på korrekta namn är:

Exempel på felaktiga namn är:

Man bör notera att längdbegränsningarna på enkla namn ovan är tekniska. Varje organisation som ansvarar för ett delträd i namnhierarkin har möjlighet att begränsa längden på enkla namn under sitt ansvarsområde ytterligare. Detta görs också. Speciellt gäller det top-nivån, och nivån under den. För domäner på Chalmers avgör Chalmers datanätgrupp hur långa namn som tillåts, men det finns för närvarande ingen definitiv max-gränsa utöver den tekniska.

Hur administreras domännamn?

I och med att namnen är hierarkiska så tillämpas globalt rekursiv delegation av adminstrativt och tekniskt ansvar för namnen och de attribut/värden som är kopplade till dem. Hos oss har Chalmers ansvar för chalmers.se och alla domäner under denna, och det är Chalmers datanätgrupp (CDG) som hanterar detta för högskolan. Detta ansvar har Chalmers alltså fått sig delegerat av den organisation som ansvarar för se-domänen.

CDG delegerar för närvarande inte vidare ansvaret för några domäner under chalmers.se.

Vad innebär registrering av domännamn, hur går det till, och vad sker tekniskt?

Registrering innebär att CDG för er, och på initiativ av er, reserverar namn, och kopplar attribut/värde-par till dessa. Observera att vi endast i undantagsfall enbart reserverar domännamn, d.v.s. namn som inte används på något sätt (d.v.s. inte har några attribut).

För det vanligaste fallet att ni vill registrera ytterligare datorer (datornamn) under en redan existerande domän (organisation) på Chalmers, används proceduren beskriven i IP-registrering på Chalmers. För andra fall, skickas begäran med e-post direkt till cth-nic@chalmers.se

Samma e-post-adress (cth-nic@chalmers.se) används för andra frågor, t.ex. om man vill skapa en helt ny underdomän till chalmers.se. Läs då först avsnittet ovan om vilka regler vi tillämpar. Ansökan skall då innehålla information om organisationen, kontaktpersoner, m.m. information som torde framgå av grundreglerna.

Förutom ren registrering kommer CDG också att uppdaterar den globala databasen, Domain Name System (DNS) med den nya informationen. Det är DNS som applikationer använder (skickar frågor till) när man vill veta vart man skall koppla upp sig när man t.ex. vill titta på en web-server, t.ex. www.chalmers.se. På Internet används nämligen IP-adresser, och översättningen mellan namnet och adressen (eller annat attribut i andra fall) sker via denna databas.

Specialregler för vissa GU- och Chalmers-gemensamma institutioner.

Vi har noterat att det vid en del av de för Göteborgs Universitet (GU) och Chalmers gemensamma institutionerna finns starka önskemål om att ha identiteter, och därmed domännamn, i båda världarna (t.ex. foo.gu.se och foo.chalmers.se). Om institutionen bedriver verksamhet av tillräcklig omfattning vid båda universiteten kan vi därför efter individuell bedömning acceptera att registrera sådana domännamn och namnge vissa funktioner för sådana institutioner även om dessa enligt huvudregeln namnmässigt sorterar under GU (gu.se).

Enligt överenskommelse har GU motsvarande regler för gemensamma institutioner som finns vid Chalmers, men det är då givetvis GU som prövar varje fall.

Grundreglerna för registrering av domän måste i allt övrigt vara uppfyllda. För denna typ av speciella domännamn gäller dessutom:

Göran Bengtson goeran@cdg.chalmers.se

Frågor eller problem med dessa sidor? Kontakta gärna webmaster@cdg.chalmers.se.
Detta dokument ändrades senast 2014-03-27 klockan 16:08.

Chalmers tekniska högskola
Datanätgruppen