Chalmers Datanätgrupp

DNS och domänamn


Domännamn används för namngivning av maskiner, alias, e-post-domäner (motsvarar ungefär organisationer) och liknande inom IP-världen (Internet).

Till namnen kopplas värden, t.ex. IP-adresser, e-post-mottagare, m.m. Informationen finns i en global databas (DNS), som applikationer använder för att översätta namn/tjänster till IP-adresser eller motsvarande.

Chalmers datanätgrupp (CDG) administrerar och ansvarar för domänen chalmers.se och alla domäner under denna.

För er som vill veta mera.

Vad är ett domännamn?

Med domännamn avses här det namn maskiner, alias, e-post-domäner (m.m.) har i IP-världen (Internet). Det finns även andra namnrymder med samma struktur, men dessa berörs inte här. I samband med att datorsystem registreras med IP-adress på Chalmers får det även ett namn, se också beskrivningen av IP-registrering.

Ett domännamn är ett hierarkiskt namn bestående av en ordnad serie enkla namn, åtskilda av punkter. Översta (mest signifikanta) nivån står längst till höger. T.ex. är wentzl.cdg.chalmers.se ett domännamn på Chalmers. Toppdomänen är se, som betecknar Sverige, domänen under se är chalmers, domänen under chalmers.se är cdg (Chalmers datanätgrupp), och lägsta nivån är wentzl, under cdg.chalmers.se.

De enkla syntaktiska kraven beskrivs i ett annat dokument.

Vad används domännamn till?

Namnen har i sig egentligen ingen användning, utan det är först när man kopplar attribut/värde-par till dessa som dom får mening. Om man t.ex. vill namnge en dator så kopplar man ett attribut, IP-adress, och ett värde, IP-adressen för maskinen, till detta namn.

En annan vanlig koppling är information om vart e-post till ett visst namn skall skickas, vilket görs genom till namnet koppla ett attribut, s.k. MX-information, och ett värde, domännamnet på den dator man skall skicka e-posten till (MX står för Mail eXchange). I detta fall brukar man mena att namnet avser en organisation, och attributen anger hur tjänster, t.ex. e-post, till organisationen skall hanteras.

Något som ofta nämns är ett s.k. alias. Ofta är det en domännamn till vilket ett attribut/värde i form av IP-adress kopplats, d.v.s. analogt med namngivning av en dator.

Det finns även andra attribut/värden som kan kopplas till namn, men det berör vi inte här. Till ett och samma namn kan dessutom flera attribut/värde-par kopplas.

För den fortsatta diskussionen kan det vara bra att förenkla lite så som vi använder domännamn på Chalmers. Till ett domännamn som avser en dator eller motsvarande kopplas normalt enbart dess IP-adress, och lite slarvigt säger man då att namnet är maskinens datornamn i domänform. Om man istället kopplar information om vart e-post till ett domännamn skall skickas brukar man säga att namnet är ett domännamn på en organisation. Vanligtvis är det så att om ett datornamn (eller alias), t.ex. xxx.yyy.chalmers.se, ligger under en organisation, yyy.chalmers.se, som är datorns organisatoriska hemvist motsvarande organisation

Göran Bengtson goeran@cdg.chalmers.se

Frågor eller problem med dessa sidor? Kontakta gärna webmaster@cdg.chalmers.se.
Detta dokument ändrades senast 2013-01-30 klockan 18:08.

Chalmers tekniska högskola
Datanätgruppen