Chalmers Datanätgrupp

IP-multicastadresser på Chalmers


Detta dokument berör enbart IPv4 multicast. IPv6 berörs inte, och används inte på Chalmers.



Allmänt om IP-multicast på Chalmers, status.

IP-multicast är normalt aktiverat på hela chalmers. Visa undantag finns, tekniskt eller på annat sätt motiverade. Notabelt är att vare sig eduroam eller NOMAD stödjer IP multicast. Man skall också vara medveten om att IP-multicast inte är lika stabilt som normal IP (unicast), och detta och det i praktiken begränsade behovet motiverar inte att IP-multicast stöds på samma nivå som IP unicast. Det får bl.a. som konsekvens att det vid eventuella problem eller felsökning kommer att prioriteras lägre än IP Unicast.

Sedan 15 Maj 2017 stödjer vi inte IPv4 multicast till/från omvärlden.

Koordinering och utdelning av IP-multicastadresser/grupper?

De två begreppen multicastadress och multicastgrupp är i denna text synonymer och avser båda en IP-adress i det område som används för IP-multicast.

I praktiekn finns det inte någon fungerande global koordinering som täcker hela adressområdet, men väl några defacto standards. Olika adresser och adressområden inom IP-multicastområdet tilldelas och reserveras av IANA allt eftersom utveckling och tester sker och avslutas, se http://www.iana.org/assignments/multicast-addresses. http://www.ietf.org/rfc/rfc2365.txt ger lite indikationer på vissa av reserveringarna. http://www.ietf.org/rfc/rfc3180.txt beskriver en av de just nu aktuella allokeringar för tester, http://www.ietf.org/rfc/rfc3569.txt och http://www.ietf.org/rfc/rfc4607.txt beskriver Source-Specific multicast (SSM) och de adresser som används för detta.

I praktiken betyder detta att man, om man inte aktivt följer arbetet med IP-multicast, kan ha svårt att välja en IP-multicastadress för egna utsändningar.

Vi kommunicerar sedan 15 Maj 2017 inte längre IPv4 multicast med omvärlden, men nedastående uppdelning är ändå relevant, men all multicast är begränsad till Chalmers.

Adresser som används utanför Chalmers.

Om man vill göra egna utsändningar (skapa en nu grupp/session) så har man följande alternativ.

Det skall påpekas att det även andra inställningar, t.ex. IP TTL, kan behövs göras för att nå önskad spridning av multicastpaketen. Kontakta oss om du behöver mer information.

Adresser som är begränsade till Chalmers.

Här kan man med fördel välja adress ur det område som kallas site-local.

Begreppet scope avser egentligen vilket geografiskt eller topologisk område en grupp används inom. Det finns disjunkta och överlappande scope. Området är under utveckling. Local-scope, eller site-local-scope, är det "minsta" scope som kan tänkas, och vi använder det för chalmers, och det är multicastadresser inom områdent 239.255.0.0-239.255.255.255 som har local-scope. Nu skall man vara medveten om att local-scope formellt inte betyder att all reserveringen av adresserna inom området görs lokalt, men i praktiken har det blivit så att de adresser i detta områden adminstreras och delas ut lokalt.

Adressområdet har vi delat in i några delområden.

Algoritm för adressområdet 239.255.8.0-239.255.254.255.

Om du avser att starta en session/multicastsändning, och du själv använder (unicast) IP-adresser inom området 129.16.n.0-129.16.n.255, så kan du använda en IP-multicastadress som är 239.255.n.m. D.v.s. tredje oktetten hämtas från ditt IP Unicast adressområde. Koordinering av fjärde oktetten (m) måste då ske enbart mellan de organisationer som har adresser ut 129.16.n.x. Som vi delar ut adresser inom Chalmers är detta oftast, men inte alltid, endast en organisation varvid koordineringen blir helt lokal. I några fall kan flera organisationer vara inblandade. Om du inte vet, så kontrollera i local.txt, eller kontakta oss.

Teknisk aspekt att tänka på vid val av adress.

Det finns några tekniska aspekter man skall ha klart för sig innan man bärjar använda IP-multicast. Det har med det faktum att göra att en paket med en IP-multicastadress som destinationsadress på ett Ethernet blir ett Ethernet multicastpaket och att det finns en algoritmisk mappning mellan IP-adress och Ethernet-adress, samtidigt som antalet IP multicastadresser är större än de Ethernet multicastadresser som används.

Flera IP multicastadresser mappas alltså till samma Ethernet multicastadres. Detta betyder att de mekanismer som ethernet-switchar har för att begränsa var multicasttrafiken går inte fungerar effektiv om man får "kollisioner" i mappningen mellan IP multicastadress och Ethernet multicastadress.

För att ytterligare komplicera är det så att adresser i området 224.0.0.0-224.0.0.255 inte får blockeras i switchar utan skall skickas ut på alla portar. Dessa adresser används oftast för protokolltrafik för t.ex. routingprotokoll. Detta betyder att följande adresser också kommer att skickas ut på alla portar av en korrekt fungerande switch.

Undvik alltså dessa adresser om du kan.


Frågor eller problem med dessa sidor? Kontakta gärna webmaster@cdg.chalmers.se.
Detta dokument ändrades senast 2017-05-16 klockan 09:31.

Chalmers tekniska högskola
Datanätgruppen