Chalmers Datanätgrupp

Chalmersstandard för fastighetsnät


Detta dokument beskriver Chalmersstandard för de delar som ingår i ett kabelsystem för datanät i normala kontorslokaler på Chalmersområdet. Syftet med dokumentet är att se till att vi runt om på Chalmers bygger nätverk och kabelsystem på ett så likartat sätt som möjligt. Med likartade system får vi större flexibilitet och större möjligheter till samordning. T.ex blir det enklare att byta lokaler om man kan ta med sig sin aktiva utrustning och enkelt koppla in den i de nya lokalerna.


Vertikalt nät

Med det vertikala nätet menas de delar av ett kabelsystem som förläggs vertikalt, i praktiken de kablar som går mellan våningsplan.

Chalmersstandard

Chalmersstandard i ett vertikalt kabelsystem innebär att nätet byggs som ett stjärnformat optokabelsystem som utgår från en huscentral punkt.

Vi rekommenderar att man gör installationen i enlighet med:

Huscentral

En huscentral är punkten där allt optokablage för en byggnad strålar samman. Detta är också punkten där CDG normalt lämnar över från det Chalmersvida optokabelsystemet. Det är mycket viktigt att detta utrymme kan väljas med omsorg med avseende på följande kriterier:

Ur säkerhetssynpunkt rekommenderar vi att detta utrymme följer vår Säkerhetshandledning. Se särskilt kapitel 13 i detta dokument.

Uttagspaneler

Optokabel bör termineras i termineringsboxar och monteras i in 19-tumsstativ. Vi rekommenderar stativ liknande Ericsson NBF 110, 2200mm högt. Stativet bör monteras med ca 500mm djup för att aktiv utrustning skall få plats.

Uttagen bör vara av typ SC för såväl singlemode- som multimode-fiber

Kabel

Vi rekommenderar att man installerar kabel som har ett gott fysiskt skydd, typ Ericssons spårkabel. Skall kabeln på någon sträcka gå utomhus bör den ha en polyetenmantel eller på annat sätt vara skyddad mot fukt. All kabel för innomhusförläggning skall ha en yttre mantling som är godkänd ur brandsäkerhetsperspektiv, t.ex PVC (ej polyeten).

Dimensionering

Vi rekommenderar att man låter kabeln innehålla lika mycket singlemode som multimode. Antal fiber man bör ha i kabeln beror naturligtvis mycket på lokala omständigheter och hur stora våningsplanen är som skall försörjas. Som riktvärde rekommenderar vi att man lägger kabel med minst 12+12 fiber.

Vi rekommenderar att man har viss "slingning" på varje kabel, helst i båda ändar.


Horisontellt nät

Med det horisontella nätet menas de delar av ett kabelsystem som förläggs på varje våningsplan. D.v.s. de kablar som går horisontellt.

Chalmersstandard

Chalmersstandard i ett horisontellt kabelsystem innebär att nätet byggs som ett stjärnformat twistedpair system.

Vi rekommenderar att man gör installationen i enlighet med:

Våningscentraler

På varje vångingsplan avsätter man ett utrymme som kallas våningscentral. Från våningscentralen utgår det kablar, en per uttag, till alla tjänsterum och andra ställen där man kan behöva uttag. Man måste se till att vångingscentralen väljs så att alla utrymmen på våningen ligger innom 90 meter, kabelvägen. Om det inte är möjligt måste man ha flera vångingscentraler per våning. I våningscentralen rekommenderar vi att man monterar 19-tums stativ. Stativet bör vara av typ Ericsson NBF 110, 2200mm högt. Stativet bör monteras med ca 500mm djup för att aktiv utrustning skall få plats. Distributionspaneler bör innehålla minst 16 uttag per HE (Höjd-Enhet, 1 HE = 44mm).

Datanätuttag

Med datanätuttag avses de uttag som skall användas av datorutrustningen i tjänsterum mm. Uttagen skall vara av typ RJ45, skärmade och avsedda för sk. klass D-länkar.

Kabel

Följande gäller kabeln:

Det finns nuförtiden flera leveratörer som har kabelsystem som är "bättre" än kategori 5 och klass D. De kallas ofta t.ex kategori 6 och kategori 7. De är normalt helt kompatibla med kategori 5 men uppfyller ytterligare specifikationer. Detta för att göra det möjligt att köra i högre hastigheter än 100 Mbit/s. Vi anser att man mycket väl kan installera sådana nät fast de ännu inte är standardiserade. Dock skall man försäkra sig om att de uppfyller minimikravet om kategori 5 och att de färdiga länkarna mäter in under klass D.

Testning

Vi rekommenderar att man vid installation testar kabelsystemet.

Testerna bör utföras enligt ISO 11801. Testerna skall verifera att kraven i ISO 11801 uppfylls. Redovisning av tester skall ske enligt ISO 11801.

Märkning

Anläggningen bör märkas enligt SS 455 12 00 - SS 455 12 38.

Samording av datanät och telenät

Vi rekommenderar att man skiljer på datanätuttag och uttag för telefoni. Detta eftersom ansvariga för telenätet inte är samma som ansvariga för det lokala datanätet och erfarenheten är att det är mycket bra då även skilja på nätet. När det gäller uttag för telefoni ligger dessutom ansvaret helt på Telematik. Innan någon installation av telefonuttag sker måste Telematik vara informerade. I vissa fall räcker det med att man låter teleuttagen få egna uttagspaneler i samma stativ som datanätet. Detta skall i så fall göras i samråd med Telematik.

Dimensionering

Tjänsterum

För att få god flexibilitet i kabelsystemet bör man installera minst 2 st uttag per per arbetsplats. Om rummet är större än normalt bör man installera fler uttag. Även om vissa rum inte planeras att användas som tjänsterum bör man ändå installera uttag för att senare kunna utnyttja lokalerna på annat sätt.

Serverrum

Det är ofta en god ide att utse något utrymme per våningplan till serverrum. Det bästa är om man kan placera ett sådant rum i omedelbar anslutning till en vångingscentral. Av säkerhetsskäl är det bra om vångingscentral och serverrum inte är samma rum, utan t.ex ligger vägg i vägg.

Övriga utrymmen

Ofta finns det utrymmen som kan avändas för t.ex skrivare och liknande utrustning. Var förutseende och se till att installera uttag på ställen som kan tänkas användas bör den typen av utrustning.

I sammanträdesrum, seminarierum och liknande rekommenderar vi att man placerar ett eller flera uttag.


Frågor eller problem med dessa sidor? Kontakta gärna webmaster@cdg.chalmers.se.
Detta dokument ändrades senast 2013-01-30 klockan 18:15.

Chalmers tekniska högskola
Datanätgruppen